Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΜΣ "ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ"

ΤΟ ΠΜΣ

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας έχει ως σκοπό την εκπαίδευση και εξειδίκευση ψυχολόγων στην Κλινική Ψυχολογία.

Η Κλινική Ψυχολογία αποτελεί εφαρμοσμένο κλάδο της ψυχολογίας που αφορά στην ψυχική υγεία και ψυχοπαθολογία ατόμων και ομάδων. Ειδικότερα, ασχολείται με τη μελέτη της ψυχολογικής λειτουργίας του ατόμου καθώς και την αντιμετώπιση ψυχολογικών δυσλειτουργιών και διαταραχών. Ακόμη, αντικείμενο της Κλινικής Ψυχολογίας αποτελεί η καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου (σχολική προσαρμογή και επίτευξη, οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, εργασιακή λειτουργία και επίτευξη). Ομάδα-στόχος είναι ολόκληρος ο πληθυσμός, δηλαδή όλο το ηλικιακό φάσμα από τη βρεφική έως την τρίτη ηλικία, καθώς και όλες οι κοινωνικές και εθνο-πολιτισμικές ομάδες.

Το μοντέλο εκπαίδευσης που κυρίως εφαρμόζεται στην εκπαίδευση των κλινικών ψυχολόγων είναι αυτό του επιστήμονα-επαγγελματία. Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια η εκπαίδευση των κλινικών ψυχολόγων απαιτεί μεταπτυχιακές σπουδές σε επίπεδο «master», μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης και διδακτορικό επίπεδο σπουδών. Ως κατάλληλο επίπεδο εκπαίδευσης για το επάγγελμα του κλινικού ψυχολόγου και την επαγγελματική πρακτική θεωρείται ο διδακτορικός τίτλος σπουδών. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ακόμα επαγγελματική κατοχύρωση της ειδικότητας της Κλινικής Ψυχολογίας όπως και των άλλων εφαρμοσμένων κλάδων της Ψυχολογίας. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει προς την καθιέρωση της ειδίκευσης στη κλινική ψυχολογία, ενώ παράλληλα έχει προταθεί σχέδιο για την άδεια άσκησης ειδικότητας στη σχολική ψυχολογία.

Το ΠΜΣ «Κλινική Ψυχολογία» προετοιμάζει ψυχολόγους οι οποίοι θα μπορούν να συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο γνώσεις στην:

(α) αξιολόγηση – διάγνωση προσωπικότητας, ψυχο− παθολογίας, ψυχικής λειτουργία με ψυχομετρικά μέσα

(β) ψυχοθεραπευτική παρέμβαση (ατομική, οικογενει− ακή, ομαδική)

(γ) πρόληψη ψυχικών δυσλειτουργιών και διαταραχών σε ατομικό και κοινοτικό επίπεδο

(δ) ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και,

(ε) έρευνα στους τομείς της αξιολόγησης – διάγνωσης, της παρέμβασης και της πρόληψης.

Ομάδα−στόχος είναι ολόκληρος ο πληθυσμός, δηλαδή καλύπτεται όλο το ηλικιακό φάσμα από τη βρεφική έως την τρίτη ηλικία, καθώς και όλες οι κοινωνικές και εθνοπολιτισμικές ομάδες, δεδομένου ότι απώτερος στόχος της επιστήμης της Κλινικής Ψυχολογίας είναι η προαγωγή της ψυχικής υγείας όλων των πολιτών.

Το εκπαιδευτικό μοντέλο του ΠΜΣ δίνει έμφαση τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην επαγγελματική κατάρτιση σύμφωνα και με τα πρότυπα των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών του εξωτερικού. Βασικός στόχος του προτεινόμενου ΠΜΣ είναι η υψηλού επιπέδου και άρτια κατάρτιση στο πεδίο εφαρμογής. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται: (1) θεωρητική − ακαδημαϊκή κατάρτιση και (2) πρακτική άσκηση που να καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των κλινικών εφαρμογών.

Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ θα συνδυάζουν υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή γνώση, ερευνητικές ικανότητες και αξιόλογη πρακτική εμπειρία στην άσκηση του επαγγέλματος. 

Ολοκληρώνοντας το Πρόγραμμα, οι φοιτητές είναι καταρτισμένοι και συνεπώς, σε θέση να ασκούν με επάρκεια, αυτόνομα, καθώς και σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες, τω κάτωθι έργο του κλινικού ψυχολόγου: Οι απόφοιτοι θα ασκούν το έργο αυτό: (α) στελεχώνοντας Νοσοκομεία, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Συμ− βουλευτικά Κέντρα, μονάδες απεξάρτησης χρηστών, διαγνωστικά κέντρα, αντίστοιχες υπηρεσίες των ορ− γανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (β) διδάσκοντας σε κύκλους μαθημάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμορφωτικών σεμιναρίων σε θέματα της κλινικής ψυχολογίας